Pelastuminen Vanhassa Testamentissa

Pastori Steven Andersonin artikkeli

20. Marraskuuta, 2010







Monet ihmiset ovat hämmentyneitä siitä, kuinka ihmiset pelastuivat Vanhassa Testamentissa. Suurin osa hämmennyksestä johtuu dispensationalisteista, jotka opettavat, että elämme "armon aikakaudella" tai "armon dispensatiota" ja että Vanhassa Testamentissa ihmiset pelastuivat töillään tai noudattamalla lakia. Toiset opettavat, että Vanhan Testamentin ihmisten oli uhrattava eläimiä pelastuakseen. Nämä opetukset eivät yksinkertaisesti ole totta.  Kaikki, jotka on ikinä pelastettu, on aina pelastettu armosta, uskon kautta, ilman töitä, aivan kuten meidät on nykyaikana. 

Jokainen Vanhan Testamentin profeetta opetti yksin uskosta -pelastusoppia:


Ap. t. 10:43 Hänestä kaikki Profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa syntien anteeksiantamuksen hänen nimensä kautta."


Vanhaa Testamenttia lukiessamme näemme monia esimerkkejä ihmisten pelastumisesta samalla tavalla kuin me tänään. Esimerkiksi Roomalaiskirjeessä kerrotaan, että me pelastumme yksinkertaisesti uskomalla Herraan Jeesukseen ja huutamalla häntä avuksi pelastuaksemme: 


Room. 10:9 Sillä, jos sinä suullas tunnustat Herran Jesuksen ja uskot sydämessäs, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä tulet autuaaksi; - Biblia 1776

Room. 10:10 sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan. - RK 2012


Room. 10:13 Sillä "jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu."

Room. 10:14 Mutta kuinka he huutavat avuksi Häntä, johon eivät ole uskoneet? Ja kuinka he uskovat Häneen, josta eivät ole kuulleet? Ja kuinka he kuulevat ilman julistajaa?  - TKSI


Huomaa nämä pyhät kirjoitukset 1. Mooseksen kirjasta:


1. Moos. 4:26 Seetillekin syntyi poika, ja hän antoi tälle nimen Enos. Tuohon aikaan ruvettiin huutamaan avuksi Herran nimeä. - 2012



1. Moos. 12:8 Sieltä hän siirtyi vuoristoon, joka on Beetelistä itään, ja pystytti telttansa niin, että Beetel oli länsipuolella ja Ai itäpuolella. Hän rakensi sinne alttarin Herralle ja huusi avuksi Herran nimeä. (Abraham) - RK 2012


1. Moos. 15:6 Abram uskoi Herraa, ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi. (Abraham)


1. Mooseksen kirjan 12. luvun mukaan, Abraham huusi avuksensa HERRAn nimeä. Jumala tekee Roomalaisille 4:ssä selväksi sen, että Abraham vanhurskautettiin uskonsa eikä töidensä kautta.


Room. 4:1 Mitä siis sanomme isämme Aabrahamin saavuttaneen lihan mukaan?

Room. 4:2 Sillä jos Aabraham on teoista julistettu vanhurskaaksi, hänellä on kerskaamista, mutta ei Jumalan edessä.

Room. 4:3 Sillä mitä Raamattu sanoo? "Aabraham uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi."

Room. 4:4 Mutta työtä tekevälle ei lueta palkkaa armosta, vaan ansiosta,

Room. 4:5 mutta sille, joka ei tee työtä, vaan uskoo häneen, joka julistaa jumalattoman vanhurskaaksi, luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi.


Daavid pelastui samalla tavalla vuosisatoja myöhemmin, kauan Mooseksen lain antamisen jälkeen: 


Room. 4:5 mutta sille, joka ei tee työtä, vaan uskoo häneen, joka julistaa jumalattoman vanhurskaaksi, luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi.

Room. 4:6 Samoin myös Daavid ylistää autuaaksi sitä ihmistä, jolle Jumala lukee vanhurskauden ilman tekoja:

Room. 4:7 "Autuaita ne, joiden lain rikkomiset ovat anteeksi annetut ja joiden synnit ovat peitetyt!

Room. 4:8 Autuas se mies, jolle Herra ei lue syntiä!"


Vanhurskaus luettiin Abrahamille ja Daavidille yksin uskosta, ilman töitä. Myöhemmin luvussa Jumala kertoo meille, että meidät on pelastettu samalla tavalla kuin Abraham ja Daavid pelastettiin:


Room. 4:23 Mutta ei ainoastaan hänen tähtensä ole kirjoitettu, että se hänelle luettiin,

Room 4:24 vaan myös meidän tähtemme, joille se on luettava, meille, jotka uskomme häneen, joka kuolleista herätti Jeesuksen, meidän Herramme,


Galatalaiskirjeen 3. luku opettaa täsmälleen samaa oppia koskien Abrahamin pelastumista:


Gal. 3.6 Niinkuin Abraham oli Jumalan uskonut, ja se on luettu hänelle vanhurskaudeksi,

Gal. 3:7 Niin te myös jo tiedätte, että jotka uskossa ovat, ne ovat Abrahamin lapset.

Gal. 3:8 Mutta Raamattu oli sitä jo ennen katsonut, että Jumala pakanatkin uskon kautta vanhurskaaksi tekee; sentähden hän edellä ilmoitti Abrahamille: sinussa (sanoo hän) kaikki pakanat pitää siunatut oleman.

Gal. 3:9 Niin tulevat kaikki ne, jotka uskosta ovat, siunatuksi uskovaisen Abrahamin kanssa.

Gal. 3:10 Sillä niin monta, jotka lain töissä riippuvat, ovat kirouksen alla; sillä kirjoitettu on: kirottu olkoon jokainen, joka ei pysy kaikissa mitä lakiraamatussa kirjoitettu on, että hän niitä tekis.

Gal. 3:11 Mutta ettei kenkään vanhurskaaksi tule Jumalan edessä lain kautta, se on tiettävä; sillä vanhurskaan pitää elämän uskosta.


Raamatussa kerrotaan myös selvästi, että Daavid huusi avuksensa Herran nimeä pelastuakseen:


Psalmi 116:10 Minä uskon, sentähden minä puhun; mutta minä sangen vaivataan.

Psalmi 116:13 Minä otan sen autuaallisen kalkin, ja saarnaan Herran nimeä.


Raamattu kertoo meille jälleen, että me olemme pelastuneet samalla tavalla kuin Daavid:


2. Kor. 4:13 Mutta että meillä on yksi uskon henki, niinkuin kirjoitettu on: minä uskoin, sentähden minä puhuin; niin me myös uskomme, ja sentähden me myös puhumme,

2. Kor. 4:14 Ja tiedämme sen, että joka Herran Jesuksen herätti, hän meidätkin Jesuksen kautta herättää ja asettaa meitä teidän kanssanne.


Me emme elä tänään erityisellä "armon aikakaudella" tai "armon dispensatiota". Armon aika alkoi Genesiksessä! Kun Abel kuoli ja meni Taivaaseen, hän meni Taivaaseen Jumalan armon takia. Hän ei ansainnut mennä Taivaaseen, aivan kuten me emme ansaitse mennä taivaaseen. Jokainen, joka on koskaan mennyt taivaaseen, on mennyt armon kautta.


"Mutta Noa löysi armon Herran edessä." – Genesis 6:8


Älä anna niiden, jotka opettavat töihin perustuvaa pelastumista, johtaa sinua harhaan. Ihminen ei ole koskaan pelastunut omien töidensä kautta eikä tule koskaan pelastumaan omien töidensä kautta.


Monet tulevat kysymään: "Mitä nimeä he huusivat avukseen pelastuaksensa Vanhassa Testamentissa, koska he eivät vielä tienneet Jeesuksen nimeä?"


Ennen kaikkea, mitä nimeä Abraham huusi avukseen?


2. Moos. 6:3 Ja olen näkynyt Abrahamille, Isaakille ja Jakobille kaikkivaltiasna Jumalana. Mutta minun nimessäni HERRA, en ole minä tuttu heiltä.


Abraham huusi avuksensa nimeä "Jumala Kaikkivaltias". Daavid huusi avuksensa ”HERRAn” tai ”Jehovan” nimeä. Me huudamme avuksemme Herran Jeesuksen Kristuksen nimeä. Yhteinen nimittäjä on, että pelastuaksemme me kaikki huudamme uskon kautta avuksi saman persoonan nimeä. Jumala Kaikkivaltias = Jehova = Jeesus Kristus, joka oli Jumala lihassa.


Jes. 45:22 Kääntykäät minun tyköni, niin te autuaaksi tulette, kaikki maailman ääret; sillä minä olen Jumala, ja ei kenkään muu.


Nyt kun Jeesus Kristus on ilmoitettu lihassa, kukaan ei voi pelastua tunnustamatta sitä tosiasiaa, että hän on ainoa pelastaja, ja uskomatta hänen kuolemaansa, hautaamiseensa ja ylösnousemukseensa: 


1. Joh. 2:23 Jokainen joka kieltää Pojan, ei hänellä Isääkään ole.


Joh. 3:18 Joka hänen päällensä uskoo, ei häntä tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu; sillä ei hän uskonut Jumalan ainoan Pojan nimen päälle.


Joh. 20:31 Mutta nämät ovat kirjoitetut, että te uskoisitte, että Jesus on Kristus, Jumalan Poika, ja että te saisitte elämän uskon kautta hänen nimeensä.


1. Joh. 5:13 Näitä minä teille kirjoitin, jotka Jumalan Pojan nimen päälle uskotte: että te tietäisitte teillänne ijankaikkisen elämän olevan, ja että te uskoisitte Jumalan Pojan nimen päälle.


Ap. t. 4:10 Niin olkoon teille ja kaikelle Israelin kansalle tiettävä, että Jesuksen Kristuksen Natsarealaisen nimeen, jonka te ristiinnaulitsitte, jonka Jumala kuolleista herätti, sen kautta tämä seisoo teidän edessänne terveenä.

Ap. t. 4:12 Ja ei yhdessäkään toisessa ole autuutta; sillä ei myös ole muuta nimeä taivaan alla ihmisille annettu, jossa meidän pitää autuaaksi tuleman.


Me tiedämme paljon enemmän kuin Vanhan Testamentin pyhät tiesivät, koska elämme sen jälkeen, kun Jeesus Kristus on jo tullut, ja koska koko valmiiksi saatu täydellinen Raamattu on ulottuvillamme. Pelastustapa ei kuitenkaan ole muuttunut. Me olemme pelastuneet huutamalla avuksemme Herran nimeä uskon kautta, aivan kuten hekin.


Kirjoitus on käännös pastori Andersonin  "Old Testament Salvation" artikkelista: http://www.faithfulwordbaptist.org/oldtestament.html


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ykseys-harhaoppi tasoittaa tietä Antikristukselle

Mitä Apostolien teot 2:38 opettaa pelastuksesta?

Jeesus Vietti 3 Päivää ja 3 Yötä Helvetissä